Υπολογισμός εξόδων

Υπολογισμός εξόδων

Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε τον έλεγχο των οικονομικών σας είναι να βρείτε πού πηγαίνουν τα χρήματά σας. ΄Ετσι αντιστρέφετε τους όρους και δεν σας ελέγχουν εκείνα.

Μπορεί να ξέρετε πόσο πληρώνετε κάθε μήνα για την δόση του στεγαστικού σας δανείου ή για το ενοίκιό σας, καθώς επίσης και πόσα χρήματα ξοδέψατε την τελευταία φορά που πήγατε στο σουπερμάρκετ, το πιθανότερο όμως είναι ότι δεν γνωρίζετε στα αλήθεια πού σπαταλάτε χρήματα και πως μπορείτε να επιτύχετε την εξοικονόμηση τους.

Για να βρείτε λοιπόν πως ξοδεύετε τα χρήματά σας, ανατρέξτε στα αντίγραφα κίνησης των τραπεζικών σας λογαριασμών για τους τελευταίους μήνες, καθώς και στους λογαριασμούς των πιστωτικών σας καρτών και σε αποδείξεις που έχετε κρατήσει από τις αγορές σας σε καταστήματα. Στη συνέχεια, φτιάξτε έναν πρόχειρο κατάλογο, σαν αυτόν που ακολουθεί:

Είδος Δαπάνης

Συγκρίνετε τώρα τα έξοδά σας με τα έσοδά σας. Μην ξεχάσετε να συνυπολογίσετε τυχόν έσοδα από αποταμίευση, αμοιβές για εργασία μερικής απασχόλησης, αμοιβές τακτικών υπερωριών καθώς και τις βασικές καθαρές αποδοχές της οικογένειάς σας

Ελπίζουμε πως το εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από τις δαπάνες σας.

Διαφορετικά, κινδυνεύετε να επιβαρύνεστε όλο και περισσότερο με χρέη, εκτός και αν βρείτε τρόπους να εκμεταλλευθείτε καλύτερα το εισόδημά σας.

Ακόμα και στην περίπτωση που το εισόδημά σας είναι μεγαλύτερο από τις δαπάνες σας, θα πρέπει να αξιοποιήσετε τις συμβουλές για εξοικονόμηση χρημάτων που περιλαμβάνονται σε αυτήν την ενότητα. Να θυμάστε ότι οι συνθήκες της ζωής σας μπορεί να αλλάξουν, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ν΄ αυξηθούν και οι επενδύσεις για την μελλοντική σας εξασφάλιση μπορεί να στοιχίζουν πιο ακριβά.