HSBC Ιδιώτες

  • Σύνδεση

Πέντε χρυσοί κανόνες

Κατά την άποψή μας, οι πέντε κανόνες που αναφέρονται σε αυτή την ενότητα παρέχουν τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια με τη λιγότερη προσπάθεια. Ακολουθώντας αυτούς τους κανόνες, θα αυξήσετε σημαντικά τα επίπεδα προστασίας του υπολογιστή σας, όχι μόνο για όταν χρησιμοποιείτε την υπηρεσία Internet Banking, αλλά το Internet γενικότερα.

Οι πέντε αυτές προτάσεις δεν είναι όλα τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε, είναι όμως μια εξαιρετική αρχή. Μπορούν να εφαρμοστούν τόσο από επιχειρηματίες όσο και από ιδιώτες.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε τις τελευταίες ενημερώσεις των προγραμμάτων ασφαλείας

Κατά καιρούς παρατηρούνται τρωτά σημεία στα προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή σας και ο εκάστοτε εκδότης παρέχει ένα patch για να διορθώσει αυτές τις αδυναμίες. Είναι αδυναμίες τις οποίες εκμεταλλεύονται συχνά οι δημιουργοί ιών και οι hacker ώστε να αποκτούν παράνομα πρόσβαση σε υπολογιστές που δεν έχουν ενημερωμένα προγράμματα προστασίας.

Για να ελέγξετε αν υπάρχουν νέα patches και ενημερώσεις μπείτε στο website του κάθε εκδότη στο τμήμα λήψης.

Μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Microsoft για να ελέγξετε αυτόματα ποιες είναι οι απαιτήσεις για το λειτουργικό και τον πλοηγό του υπολογιστή σας και για να τα κατεβάσετε κατόπιν εντολής σας.

Εγκαταστήστε πρόγραμμα antivirus

Ίσως χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο πρόγραμμα κατά των ιών, όμως για να είναι αποτελεσματικό θα πρέπει να το ενημερώνετε τακτικά με τις τελευταίες εκδόσεις. Εάν δεν γνωρίζετε πώς να το κάνετε, απευθυνθείτε στην ενότητα Βοήθεια του προγράμματος.

Διατίθενται πολλά αξιόπιστα προγράμματα που μπορείτε να επιλέξετε, τα πιο εμπορικά όμως είναι τα McAfee, Symantec (Norton) και Sophos.

Μπορείτε επίσης, να ενισχυθείτε δωρεάν με προγράμματα προστασίας. Ψάχνοντας με τις λέξεις «free antivirus» στο Google για παράδειγμα, θα εμφανιστεί μια λίστα με τα πιο δημοφιλή.

Χρησιμοποιήστε προσωπικά firewall

Το προσωπικό τοίχος προστασίας (firewall) είναι ένα ακόμα ελαφρύ πρόγραμμα το οποίο προστατεύει τον υπολογιστή σας και τα περιεχόμενά του από τρίτους στο διαδίκτυο. Όταν εγκατασταθεί, σταματάει τη μη εξουσιοδοτημένη κίνηση από και προς τον υπολογιστή σας.

Διατίθενται πολλά αποτελεσματικά προγράμματα που μπορείτε να επιλέξετε. Τα δημοφιλέστερα είναι τα McAfee και Συνεργάτες Υπολογιστών.

Διαβάστε τις συμβουλές μας για κωδικούς

Οι κωδικοί είναι το κλειδί για τις διαδικτυακές πληροφορίες των λογαριασμών σας. Αποφύγετε τη χρήση ενός κοινού κωδικού για διαφορετικά συστήματα τα οποία είναι σημαντικά για εσάς, ειδάλλως διακυβεύεται η ασφάλεια των χρημάτων σας εάν κάποιος ανακαλύψει αυτόν τον κωδικό. Για το λόγο αυτό, σας συνιστούμε να έχετε από έναν ξεχωριστό κωδικό σε κάθε υπηρεσία που είναι εξίσου σημαντική με το Internet Banking σας.

Όταν επιλέγετε έναν κατάλληλο κωδικό, μπορείτε να εξετάσετε τα εξής:

  • Κάθε κωδικός να είναι ξεχωριστός. Αποφύγετε τη χρήση ενός κοινού κωδικού για διαφορετικές υπηρεσίες.
  • Μην είστε προσωπικοί. Μην χρησιμοποιείτε κωδικό τον οποίο μπορεί κάποιος να μαντέψει εύκολα, όπως ονόματα παιδιών ή κατοικίδιων, ημερομηνίες γεννήσεως και αριθμούς τηλεφώνων.
  • Μην γράφετε ποτέ τον κωδικό. Εάν θεωρείτε ότι δεν έχετε άλλη εναλλακτική παρά να γράψετε τον κωδικό, βεβαιωθείτε ότι είναι γραμμένος με τρόπο που να μην μπορεί να είναι κατανοητός από τρίτους.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποκαλύπτετε τους κωδικούς πρόσβασης σας στο Internet. Μπορείτε μόνο στο site του Internet Banking, στο οποίο θα πρέπει να μπαίνετε με κανονικό τρόπο και ποτέ μέσω κάποιου συνδέσμου.

Χρησιμοποιήστε πρόγραμμα anti-spyware

Spyware είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα προγράμματα που τρέχουν στον υπολογιστή σας, για την παρακολούθηση και καταγραφή του τρόπου που πλοηγήστε στο διαδίκτυο και των ιστοσελίδων που επισκέπτεστε. Για παράδειγμα, το spyware μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες γύρω από τη διαδικτυακή σας συμπεριφορά με αυτή πολλών άλλων χρηστών με σκοπό τη συλλογή στοιχείων έρευνας αγοράς. Αυτές οι πληροφορίες μπορεί να εξαγοραστούν και να πωληθούν από εταιρίες που ενδιαφέρονται για τη βελτίωση του τρόπου που έχουν σχεδιαστεί τα website και του τρόπου χρήσης του Internet. Εσείς βέβαια, μπορεί να μη θέλετε να παρακολουθείται η χρήση του διαδικτύου σας με αυτόν τον τρόπο.

Επίσης, με τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται το spyware για τη βελτίωση της online εμπειρίας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για να αποσπάσει προσωπικές πληροφορίες που έχετε εισαγάγει, όπως κωδικούς, αριθμούς τηλεφώνων, πιστωτικών καρτών και ταυτοποίησης.

Το spyware συχνά φορτώνεται σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ως μέρος της δωρεάν λήψης μιας άλλης υπηρεσίας –για παράδειγμα μιας υπηρεσίας που υποστηρίζει ότι βελτιώνει την απόδοση του υπολογιστή σας. Κάποιες φορές η συναίνεσή σας για λήψη του spyware ζητείται στα ψιλά γράμματα, όμως το spyware μπορεί να φορτωθεί στον υπολογιστή σας χωρίς να λάβετε γνώση ή τη συγκατάθεσή σας.

Το spyware δεν είναι ίδιο με έναν ιό καθώς απλά καταγράφει αυτό που κάνετε και δεν επηρεάζει τη λειτουργία του υπολογιστή σας. Για το λόγο αυτό, τα προγράμματα κατά των ιών (antivirus) δεν είναι αποτελεσματικά στην ανίχνευση και αφαίρεση του spyware. Θα πρέπει να κατεβάσετε και να τρέξετε ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα anti-spyware.

Σήμερα, προστασία κατά των spyware μπορούν να προσφέρουν λογισμικά όπως McAfee, Spybot Search and Destroy, AdAware, Spyware Eliminator, Spyware Doctor και Microsoft Antispyware. Σας συνιστούμε να εγκαταστήσετε και να χρησιμοποιήσετε ένα ευυπόληπτο προϊόν anti-spyware για τη δική σας προστασία.

Για περισσότερες, ανεξάρτητες πληροφορίες γύρω από αυτό το θέμα παρακαλούμε επισκεφθείτε το www.banksafeonline.org.uk