Top of the content

Η επένδυση χρημάτων αξίζει το ρίσκο;

Όλοι γνωρίζουν ότι οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο ενέχουν ρίσκα.

Γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι τις αποφεύγουν, σωστά; Είναι αλήθεια, υπάρχουν ορισμένα ρίσκα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά δεν είναι όλα τα ρίσκα ίδια. Αν υπάρχει ένα μυστικό για τις επενδύσεις, είναι απλά το να μπορείς να χειριστείς τα ρίσκα, καθώς και τις πιθανές ανταμοιβές. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να υπολογίσετε πόσο ρίσκο είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε και αναλόγως να επιλέξετε επενδύσεις για να επιτύχετε τους στόχους σας.

Αν είστε νέος στον χώρο των επενδύσεων, αυτό μπορεί να ακούγεται πιο εύκολο από όσο είναι. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο. Αυτός ο σύντομος οδηγός εξηγεί τι εννοούμε με το ρίσκο και τι θα μπορούσε να σημαίνει για εσάς. Όσον αφορά το κατά πόσον η επένδυση αξίζει το ρίσκο, σε λίγα λεπτά, μάλλον θα είστε σε καλύτερη θέση για να αποφασίσετε.

Τι είναι ο επενδυτικός κίνδυνος;

Σε γενικές γραμμές, ο επενδυτικός κίνδυνος είναι η πιθανότητα απώλειας των χρημάτων που επενδύετε. Υπάρχει ο κίνδυνος να μη λάβετε πίσω το ποσό που τοποθετήσατε. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να μην κερδίσετε αυτό που περιμένετε.

Το αποτέλεσμα της επένδυσής σας είναι αβέβαιο για πολλούς λόγους. Ενδέχεται να συμβεί κάτι απροσδόκητο στις αγορές. Μια εταιρεία της οποίας έχετε μετοχές θα μπορούσε να τραβήξει την προσοχή για εσφαλμένους λόγους. Και οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις ενδέχεται να επηρεάσουν την αξία της επένδυσής σας.

Ο άνθρωπος από τη φύση του έχει μια τάση προς τη σταθερότητα. Γιατί λοιπόν να αναλάβετε ρίσκο με τα χρήματά σας; Με λίγα λόγια λοιπόν, γιατί πιθανόν να μπορεί να δώσει στα χρήματά σας δυνατότητα ανάπτυξης πέραν του πληθωρισμού.

Ρίσκο και απόδοση πάνε μαζί

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε για τις επενδύσεις είναι ότι το ρίσκο και η ανταμοιβή είναι στενά συνδεδεμένα. Δεν μπορείτε να έχετε το ένα χωρίς το άλλο. Όσο χαμηλότερο είναι το ρίσκο, τόσο μικρότερες είναι οι πιθανές αποδόσεις. Όσο υψηλότερο είναι το ρίσκο, τόσο υψηλότερες είναι οι πιθανές αποδόσεις - αν και αυτό που μπορεί να περιμένετε και αυτό που πραγματικά λαμβάνετε  ενδέχεται να διαφέρουν.

Αν προτιμάτε να δώσετε προτεραιότητα στην προστασία της αξίας των χρημάτων σας, πρέπει να θυσιάσετε την προοπτική για μεγαλύτερες αποδόσεις. Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της υψηλότερης δυνατής απόδοσης και του χαμηλότερου δυνατού κινδύνου θα εξαρτηθεί από τη στάση σας στο ρίσκο και το χρονικό διάστημα που μπορείτε να επενδύσετε.

Μπορείτε να προβλέψετε πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι μια επένδυση;

Όταν επενδύετε σε αμοιβαία κεφάλαια, επενδύετε σε ένα έτοιμο επενδυτικό πακέτο που περιέχει διαφορετικά είδη επένδυσης, γνωστά και ως κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Οι 4 κύριοι επενδυτικοί τύποι περιουσιακών στοιχείων στους οποίους μπορούν να επενδύσουν τα αμοιβαία κεφάλαια είναι οι εξής:

  • αγορές μετρητών/χρηματαγορές
  • σταθερό επιτόκιο 
  • ακίνητα 
  • μερίδια/μετοχές

 

Συνήθως, τα μετρητά θεωρούνται ο τύπος περιουσιακού στοιχείου με τον χαμηλότερο κίνδυνο και τα/οι μερίδια/μετοχές ο τύπος με τον υψηλότερο κίνδυνο.

Στα αμοιβαία κεφάλαια αποδίδεται ένα προφίλ κινδύνου από τον διαχειριστή του αμοιβαίου κεφαλαίου, το οποίο σας δίνει μια καλή ένδειξη για το ποια θα είναι η πιθανή πορεία του. Τα αμοιβαία κεφάλαια με το χαμηλότερο προφίλ κινδύνου είναι τα λιγότερο ασταθή και τα κεφάλαια με τον υψηλότερο κίνδυνο είναι τα πιο ασταθή.

Εάν είστε  συντηρητικός επενδυτής, ίσως θέλετε να αναλάβετε  ένα χαμηλό επίπεδο κινδύνου για να προσπαθήσετε να επιτύχετε μια μέτρια και σχετικά σταθερή απόδοση. Εάν ναι, τα αμοιβαία κεφάλαια με προφίλ χαμηλού κινδύνου ενδέχεται να είναι κατάλληλα για εσάς.

Αν νιώθετε άνετα να αναλάβετε μεγαλύτερο κίνδυνο με τα χρήματά σας, μπορεί να θέλετε να αναζητήσετε αμοιβαία κεφάλαια που έχουν υψηλότερη μεταβλητότητα για να σας δώσουν τη δυνατότητα για υψηλότερες αποδόσεις. Εάν ναι, τα αμοιβαία κεφάλαια με προφίλ υψηλότερου κινδύνου ενδέχεται να είναι τα καταλληλότερα για εσάς.

Είναι διαχειρίσιμος ο επενδυτικός κίνδυνος;

Αν και ο επενδυτικός κίνδυνος δεν μπορεί να εξαλειφθεί, μπορεί βέβαια να αντιμετωπιστεί.

Η λαϊκή ρήση «μη βάζεις όλα τα αυγά σου σε ένα καλάθι» ισχύει  και για τις επενδύσεις. Αντ’ αυτού, θα μπορούσατε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε τα χρήματά σας σε μια σειρά επενδύσεων. Με αυτόν τον τρόπο, αν μία επένδυση χάνει χρήματα, θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από τις άλλες επενδύσεις σας. Αυτό είναι γνωστό ως διαφοροποίηση και μπορεί να είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη διασπορά του κινδύνου σας.

Ίσως ο ευκολότερος τρόπος διαφοροποίησης να είναι η επένδυση σε ένα μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο. Αυτά τα αμοιβαία κεφάλαια περιέχουν πολλές επενδύσεις και όχι μόνο μία, έτσι ώστε να είναι λιγότερο επικίνδυνα από την αγορά μεμονωμένων μετοχών σε μία μόνο εταιρεία. Να θυμάστε ότι στα αμοιβαία κεφάλαια απονέμονται διαφορετικά προφίλ κινδύνου και ότι ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια αξιολογούνται ως υψηλού κινδύνου.

Όταν ένας διαχειριστής αμοιβαίου κεφαλαίου συνθέτει ένα μεικτό αμοιβαίο κεφάλαιο, επιλέγει ένα μείγμα τύπων περιουσιακών στοιχείων για να καλύψει μια συγκεκριμένη διάθεση για ρίσκο. Τα αμοιβαία κεφάλαια χαμηλότερου κινδύνου θα αποτελούνται συνήθως από μετρητά και περιουσιακά στοιχεία σταθερού επιτοκίου. Τα αμοιβαία κεφάλαια υψηλότερου κινδύνου θα έχουν συνήθως περισσότερες μετοχές και μερίδια.

Ένα άλλο πλεονέκτημα των μεικτών αμοιβαίων κεφαλαίων είναι ότι η διαχείρισή τους πραγματοποιείται από επαγγελματίες για να εξασφαλίζεται ότι διατηρούν το επίπεδο κινδύνου τους. Και πάλι, αυτό μπορεί να τα κάνει λιγότερο επικίνδυνα από την άμεση επένδυση σε μετοχές, των οποίων η απόδοση είναι συχνά στο έλεος απροσδόκητων γεγονότων.

Πώς επηρεάζει ο χρόνος τον κίνδυνο;

Εάν είναι πιθανό να χρειαστείτε τα χρήματά σας εντός 5 ετών, μια επένδυση μπορεί να μην είναι σωστή κίνηση για εσάς. Πρέπει να σκεφτείτε τις επενδύσεις ως μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις, δηλαδή θα πρέπει να είστε έτοιμοι να τις κρατήσετε για τουλάχιστον 5 χρόνια ώστε να δώσετε στα χρήματά σας την καλύτερη ευκαιρία να αναπτυχθούν.

Γι’ αυτό πρέπει να έχετε αποταμιεύσει έξοδα 3 έως 6 μηνών σε  χρηματικό κεφάλαιο έκτακτης ανάγκης, πριν αρχίσετε να επενδύετε. Με αυτόν τον τρόπο, αν οι αγορές κλυδωνιστούν, δεν θα χρειαστεί να ρευστοποιήσετε χωρίς να δώσετε τον χρόνο στην επένδυσή σας να ανακάμψει.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο χρόνος επηρεάζει τον κίνδυνο αφορά το πότε σχεδιάζετε να χρειαστείτε τα χρήματα για τους στόχους σας. Αυτό ονομάζεται «χρονικός ορίζοντας». Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος που μπορείτε να αναλάβετε επειδή θα έχετε περισσότερο χρόνο για να ανακάμψετε από οποιαδήποτε πτώση της αγοράς.

Όταν είστε νέος, μπορείτε να τοποθετήσετε τις αποταμιεύσεις σας σε πιο επιθετικό χαρτοφυλάκιο. Καθώς πλησιάζετε στη συνταξιοδότηση, γενικά θα θέλετε να είστε πιο συντηρητικοί, καθώς θα έχετε λιγότερο χρόνο για να ανακάμψετε από τυχόν αναταράξεις.

Αξίζει επίσης να προστεθεί ότι η στάση σας στο ρίσκο μπορεί να διαφέρει για διαφορετικούς στόχους.

Με ένα κεφάλαιο τύπου «δίδακτρα σπουδών», αποταμιεύετε ένα σταθερό ποσό, και μπορεί να θέλετε να είστε προσεκτικοί με τον κίνδυνο που αναλαμβάνετε. Ενώ, με ένα κεφάλαιο τύπου «χρήματα για αυτοκίνητο», η απόδοση είναι πιο σημαντική από τα χρήματα, έτσι θα μπορούσατε να αντέξετε οικονομικά μια πιο επιθετική επένδυση (μπορεί κάποιος να  ονειρεύεται, σωστά;).

Τι σημαίνουν όλα αυτά για μένα;

Άλλωστε, πρόκειται για τα χρήματά σας. Πρέπει να γνωρίζετε πλήρως τους κινδύνους που υπάρχουν, έτσι ώστε να νιώθετε άνετα με τους όποιους κινδύνους αποφασίσετε να αναλάβετε.  

Εάν νιώθετε έτοιμοι να επιλέξετε τη δική σας επένδυση, ρίξτε μια ματιά στη σελίδα των επενδύσεών μας.

Και αν δεν είστε ακόμα σίγουροι, θα μπορούσατε να ζητήσετε μερικές επενδυτικές συμβουλές. Θα σας θέσουμε μια σειρά ερωτήσεων που θα σας βοηθήσουν να αναλύσετε αν θα επενδύσετε, πόσο μπορείτε να επενδύσετε και, το σημαντικότερο, τον βαθμό του επενδυτικού κινδύνου που είναι κατάλληλος για εσάς.

Σημαντικές Πληροφορίες

Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC Continental Europe, Greece δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.

ΟΙ Ο.Σ.Ε.Κ.Α ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Copyright HSBC Continental Europe 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος του παρόντος κειμένου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί, να αποθηκευτεί σε σύστημα, από το οποίο μπορεί να ανακτηθεί, ή να διαβιβαστεί, σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, μαγνητοφώνησης, ή άλλο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας HSBC Continental Europe

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Εξερευνήστε τον οδηγό μας για να ξεκινήσετε το επενδυτικό σας ταξίδι.
Απολαύστε άνεση και οικονομική ασφάλεια στα "χρυσά" σας χρόνια.
Έλεγχος γεγονότων μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις επενδύσεις.