Top of the content

Μύθοι σχετικά με τις επενδύσεις

Θα ήταν ακριβές να λέγαμε οτι οι επενδύσεις έχουν ένα πρόβλημα με την εικόνα τους

Αν δεν έχετε επενδύσει ποτέ πριν, ίσως να σκεφτείτε ότι οι επενδύσεις είναι απλά για γνώστες που έχουν χρήματα για πέταμα. Ωστόσο, όταν αρχίσετε να διαχωρίζετε την αλήθεια από τη μυθοπλασία, θα καταλάβετε ότι  οι επενδύσεις είναι πλέον πιο προσιτές από ποτέ. Κοιτάξτε πίσω από τα στερεότυπα και ποτέ δεν ξέρετε, μπορεί να είναι κατάλληλες ακόμη και για εσάς.

Μύθος 1: Είναι πολύ επικίνδυνο

Φυσικά, υπάρχουν επενδυτικοί κίνδυνοι. Αυτός είναι ο λόγος που πάντα συνοδεύονται με αυτήν την ωμή προειδοποίηση: «μπορεί να μην πάρετε πίσω το κεφάλαιο που επενδύετε». 

Είναι όμως πάρα πολύ επικίνδυνο; Πριν μπορέσετε να απαντήσετε σε αυτό, πρέπει να διερευνήσουμε πώς λειτουργεί ο κίνδυνος και τι θα μπορούσε να σημαίνει για εσάς. 

Όλες οι επενδύσεις μπορούν να ταξινομηθούν σε μια κλίμακα κινδύνου. Στο απώτερο σημείο της κλίμακας, έχετε υψηλού κινδύνου, ασταθείς επενδύσεις, όπως το στοίχημα αντιστάθμισης. Αυτές είναι για επενδυτές με γερά νεύρα, καθώς η αξία της αρχικής σας επένδυσης μπορεί να παρουσιάζει το φαινόμενο γιο-γιο καθ’ όλη τη διάρκεια. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κερδίσετε πολλά ή να χάσετε τα πάντα. (Δεν προσφέρουμε αυτό το είδος επένδυσης.)

Στο πιο χαμηλό σημείο της κλίμακας, μπορείτε να βρείτε επενδύσεις πολύ χαμηλού κινδύνου, όπως αυτές που είναι γνωστές ως «συντηρητικό αμοιβαίο κεφάλαιο». Επενδύστε σε ένα από αυτά και παρόλο που η επένδυσή σας δεν είναι χωρίς κίνδυνο, η αξία της κατά κανόνα δεν αναμένεται να παρουσιάσει μεγάλες διακυμάνσεις . Αυτό σημαίνει ότι ενδέχεται να απολαύσετε μια πιο ομαλή, πιο σταθερή πορεία με την πάροδο του χρόνου. (Προσφέρουμε αυτού του είδους τις επενδύσεις.)

Όποια και αν είναι η διάθεσή σας για κίνδυνο, υπάρχει μια επένδυση που θα σας ταιριάζει: από την εξαιρετικά συντηρητική έως την εξαιρετικά επικίνδυνη και με όλους τους ενδιάμεσους βαθμούς κινδύνου. Το κλειδί είναι να κατανοήσετε τους σχετικούς κινδύνους και πώς μπορούν να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσετε να λάβετε μια εμπεριστατωμένη απόφαση σχετικά με τον βαθμό κινδύνου που είναι κατάλληλος για εσάς.

Δεν είναι καλύτερα να μην αναλάβω κανέναν κίνδυνο; Λοιπόν, με λίγα λόγια, λαμβάνοντας έναν υπολογισμένο βαθμό επενδυτικού κινδύνου, πιθανόν να μπορείτε να δώσετε στα χρήματά σας μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης από την αποταμίευση μετρητών.

Μύθος 2: Πρέπει να είστε πλούσιοι

Αυτό μπορεί να ήταν αλήθεια στο παρελθόν. Αλλά  στις  μέρες μας, ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο διαφορετικά.

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε να επενδύσετε, υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανάλογα με το αν θέλετε να προχωρήσετε μόνοι σας ή αν χρειάζεστε βοήθεια.

Αν θέλετε να επιλέξετε τις δικές σας επενδύσεις ή αν ακολουθήσετε τη συμβουλή μας, μπορείτε να ξεκινήσετε να επενδύετε με μόλις 3.000 ευρώ και με μέγιστη προμήθεια συμμετοχής 3% για τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Μύθος 3: Πρέπει να κλειδώσετε τα χρήματά σας

Αυτός είναι ένας άλλος μύθος που έχει τις ρίζες του σε μια αλήθεια.

Έχετε διαβάσει ίσως ότι «μια επένδυση πρέπει να θεωρηθεί μεσοπρόθεσμη έως μακροπρόθεσμη δέσμευση» ή ότι «πρέπει να επιδιώξετε να τη διατηρήσετε για τουλάχιστον 5 χρόνια». Πρόκειται για πολύ υγιείς συμβουλές λόγω της ταραχώδους φύσης των χρηματιστηριακών αγορών. Όσο περισσότερο διατηρείτε μια επένδυση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να εξομαλύνετε τις αναταραχές και να έχετε θετικές αποδόσεις.

Ο μύθος είναι ότι πρέπει να κλειδώσετε τα χρήματά σας. Με τις περισσότερες επενδύσεις, τα χρήματά σας δεν είναι κλειδωμένα. Δεν υπάρχει καθορισμένη περίοδος για την οποία πρέπει να επενδύσετε και δεν υπάρχουν κυρώσεις για την πώληση των επενδύσεών σας. Μπορείτε να  έχετε πρόσβαση στα χρήματά σας ανά πάσα στιγμή με οποιοδήποτε τυχόν κέρδος ή ζημία.

Από την άλλη, μην έχετε την εντύπωση ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζετε μια επένδυση σαν έναν λογαριασμό ταμιευτηρίου.

Ενώ μπορεί να είναι καλό για την ηρεμία σας να γνωρίζετε ότι μπορείτε να πάρετε στα χέρια σας τα χρήματά σας, αν κριθεί απαραίτητο, ωστόσο δεν πρέπει να βασιστείτε σε αυτό επειδή η πρόωρη αποχώρηση ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις σας. Και το σενάριο που επιθυμείτε να αποφύγετε είναι να αναγκαστείτε να πουλήσετε όταν οι αγορές παρουσιάζουν κάμψη, καθώς οι επενδύσεις σας θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά της αρχικής τοποθέτησής σας.

Γι' αυτό ένας από τους χρυσούς κανόνες των επενδύσεων είναι να βεβαιωθείτε ότι έχετε  αποταμιευμένο ποσό εξόδων 3 έως 6 μηνών σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης  πριν ξεκινήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, αν το αυτοκίνητό σας χαλάσει, ενώ οι αγορές παρουσιάσουν αναταραχή, θα μπορέσετε  να στηριχτείτε στην αποταμίευσή σας για να το επισκευάσετε και να αφήσετε τις επενδύσεις σας ανέπαφες, ώστε να έχουν αρκετό χρόνο για να ανακάμψουν.

Μύθος 4: Πρέπει να είστε ειδικοί

Αν έχετε επενδύσει σε μετοχές, καλό είναι να έχετε το νου σας στις αγορές. Επειδή, αν μία από τις εταιρείες στις οποίες έχετε επενδύσει δεν πάει καλά ενδέχεται να χάσετε χρήματα. Η τιμή της μετοχής σας θα επηρεαστεί από άλλους παράγοντες, όπως η προσφορά και η ζήτηση, τα επιτόκια και η ευρύτερη οικονομία, και πρέπει όλα αυτά να τα γνωρίζετε.

Ωστόσο,  οι επενδύσεις δεν αφορούν μόνο την αγορά μετοχών.

Για τους υπόλοιπους από εμάς, ας πούμε «λιγότερο ειδικούς» επενδυτές, η επένδυση σε αμοιβαία κεφάλαια θα ήταν ένας τρόπος για να ξεκινήσουμε. Η  επένδυση σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο  είναι σα να αγοράζεις ένα έτοιμο, τυποποιημένο καλάθι επενδύσεων. Όπως έχουμε ήδη δει, διατίθενται σε διάφορους τύπους από πολύ χαμηλού κινδύνου έως πολύ υψηλού κινδύνου, έτσι ώστε να μπορείτε να βρείτε το αμοιβαίο κεφάλαιο που είναι κατάλληλο για εσάς.

Επίσης, ορισμένα αμοιβαία κεφάλαια, όπως τα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια, επενδύουν σε ένα ευρύ φάσμα περιουσιακών στοιχείων, όπως ομόλογα, μετοχές και ακίνητα, που σας επιτρέπουν να επενδύσετε σε διαφορετικούς τύπους επενδύσεων. Ή, για να το θέσουμε διαφορετικά, σας επιτρέπουν να βάλετε τα αυγά σας σε πολλά διαφορετικά καλάθια.

Τα αμοιβαία κεφάλαια μπορεί να είναι λιγότερο επικίνδυνα από την αγορά μεμονωμένων μετοχών σε μια εταιρεία, διότι εάν μία από τις επενδύσεις σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο χάνει χρήματα, θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από τις άλλες επενδύσεις στο αμοιβαίο κεφάλαιο. Η διασπορά του επενδυτικού κινδύνου σας με αυτόν τον τρόπο είναι γνωστή ως διαφοροποίηση και είναι ένας από τους χρυσούς κανόνες των επενδύσεων.

Αλλά ίσως το καλύτερο πράγμα για τα αμοιβαία κεφάλαια είναι ότι συνθέτονται από έναν διαχειριστή αμοιβαίων κεφαλαίων: ένας έμπειρος επαγγελματίας επενδύσεων γνωρίζει περισσότερα από τα βασικά για τις επενδύσεις.

Όπως θα περιμένατε από μια παγκόσμια τράπεζα, η HSBC διαθέτει ειδικευμένες ομάδες επαγγελματιών επενδύσεων που επιλέγουν προσεκτικά τις επενδύσεις στα αμοιβαία κεφάλαια της HSBC και που τις διαχειρίζονται ανάλογα.

Εάν δεν είστε σίγουροι για την επιλογή ενός αμοιβαίου κεφαλαίου, γιατί να μη ζητήσετε από κάποιον από τους συμβούλους μας να το αναλάβει; Με τη λήψη επενδυτικών συμβουλών  μπορείτε να μάθετε αν είστε έτοιμοι να επενδύσετε, πόσο πρέπει να επενδύσετε και, το κυριότερο, ποιο αμοιβαίο κεφάλαιο είναι κατάλληλο για την τρέχουσα κατάστασή σας.

Μύθος 5: Πρέπει να παρακολουθείτε τις επενδύσεις σας καθημερινά

Μένετε καθηλωμένοι στις αγορές; Οι περισσότεροι από εμάς μπορούν να σκεφτούν κάτι διαφορετικό που θα προτιμούσαμε να κάνουμε με τον χρόνο μας. 

Αυτός είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα μεικτά αμοιβαία κεφάλαια μπορούν να είναι ένας καλός τρόπος για επενδύσεις. Η διαχείρισή τους πραγματοποιείται από επαγγελματίες στοχεύοντας να παραμείνουν στο επίπεδο κινδύνου που έχετε επιλέξει - και πάλι, καθιστώντας τα λιγότερο επικίνδυνα σε σχέση με τις απευθείας επενδύσεις σε μετοχές.

Μύθος 6: Πρέπει να γνωρίζετε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να αγοράσετε

Υπάρχει μια αντίληψη ότι για να τα πηγαίνετε καλά στις αγορές, πρέπει να αγοράζετε όταν οι μετοχές είναι χαμηλά και να πουλάτε όταν είναι υψηλά. Οι επενδυτές μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο και ενέργεια προσπαθώντας να εντοπίσουν πότε μια τιμή μεριδίων φτάνει το κατώτατο ή το ανώτατο σημείο της για να βρουν τον ιδανικό χρόνο να αγοράσουν ή να πουλήσουν. 

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν το χρηματιστήριο. Η πρόβλεψη των αποτελεσμάτων είναι πρακτικά αδύνατη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχει μια ρήση στις επενδύσεις: «δεν πρόκειται για την εξεύρεση της κατάλληλης στιγμής της αγοράς, αλλά για τον χρόνο παραμονής στην αγορά».

Το σημαντικό είναι ότι όταν και εάν ξεκινήσετε, να επενδύσετε για όσο περισσότερο χρονικό διάστημα εσείς μπορείτε. Ναι, θα υπάρξει κάποια πτώση, ίσως ακόμη και κάποια άσχημα χρόνια, αλλά εφόσον δεν είστε αναγκασμένοι να πουλήσετε κατά τη διάρκεια μιας πτώσης (βλέπε μύθο 4), θα είστε σε θέση να ξεφύγετε από τυχόν αναταράξεις.

Πριν ξεκινήσετε, μια βασική ερώτηση που πρέπει να θέσετε στον εαυτό σας είναι ο χρόνος για τον οποίο είστε έτοιμοι να επενδύσετε. Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρονικός ορίζοντας σας, τόσο μεγαλύτερη μεταβλητότητα θα είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε, επειδή θα έχετε περισσότερο χρόνο για να ανακάμψετε από κάθε χαμηλή τιμή. Εάν είστε 5 χρόνια από τη συνταξιοδότηση, μπορεί να θέλετε να επιλέξετε μια συντηρητική επένδυση. Αν έχετε 10 χρόνια ή περισσότερα μπροστά σας, μπορεί να είστε σε θέση να είστε πιο επιθετικός. Και πάλι, αν δεν είστε σίγουροι για το τι είναι κατάλληλο για εσάς, θα μπορούσατε να ζητήσετε  επενδυτικές συμβουλές  για να λάβετε μια επαγγελματική γνώμη.

Μύθος 7: Είναι γρήγορος τρόπος για να κερδίσετε χρήματα

Αυτό γνωρίζετε ήδη ότι είναι λάθος. Δεν υπάρχει κέρδος χωρίς ρίσκο, σωστά; Ενώ υπάρχουν πάντα ιστορίες ανθρώπων που κερδίζουν χρήματα γρήγορα μέσω των επικίνδυνων επενδύσεων, δείτε τι συνέβη με τη φούσκα Dotcom στα τέλη της δεκαετίας του ’90, τι συμβαίνει τώρα με τα κρυπτονομίσματα. Οι γρήγορες επενδύσεις δεν έχουν καλό τέλος.

Οι αγορές δείχνουν να ανταμείβουν τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Αυτό που απαιτείται δεν είναι πάθος, αλλά ένα καθαρό, ήρεμο μυαλό και η πειθαρχία και η υπομονή για να αφήσετε τις επενδύσεις σας να αναπτυχθούν.

Σημαντικές Πληροφορίες

Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC Continental Europe, Greece δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.

ΟΙ Ο.Σ.Ε.Κ.Α ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Copyright HSBC Continental Europe 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος του παρόντος κειμένου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί, να αποθηκευτεί σε σύστημα, από το οποίο μπορεί να ανακτηθεί, ή να διαβιβαστεί, σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, μαγνητοφώνησης, ή άλλο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας HSBC Continental Europe

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Εξερευνήστε τον οδηγό μας για να ξεκινήσετε το επενδυτικό σας ταξίδι.
Απολαύστε άνεση και οικονομική ασφάλεια στα "χρυσά" σας χρόνια.
Για μια επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική, η κατανόηση του προσωπικού προφίλ κινδύνου είναι απαραίτητη.