Top of the content

Γιατί δεν σχεδιάζουμε για το μέλλον

Ζούμε για το τώρα και ξοδεύουμε στη στιγμή.

Αλλά κάπου εκεί έξω, πέρα από τη λαμπερή αίσθηση του σήμερα, ο μελλοντικός μας εαυτός προσπαθεί να μας κάνει νεύματα για να τραβήξει την προσοχή μας. Μάθετε τι λέει ο δικός σας και γιατί εξαρτάται από αυτόν η μακροπρόθεσμη οικονομική σας ευτυχία.

Είναι η ανθρώπινη φύση μας

Εσείς, εγώ, το επόμενο τυχαίο άτομο που βλέπετε στο δρόμο. Όλοι το κάνουμε. Φαίνεται ότι δεν μπορούμε να μας αντισταθούμε. Όταν πρόκειται για τα οικονομικά μας, είναι τόσο δελεαστικό να τα έχουμε διαθέσιμα όλα σήμερα. Λαμβάνουμε την ανταμοιβή τώρα και όχι αργότερα. Επιλέγουμε την άμεση ικανοποίηση και όχι τη μακροπρόθεσμη.

Οι αριθμοί απεικονίζουν την πραγματικότητα. Σύμφωνα με την έρευνά μας, 1 στους 3 ανθρώπους συμφωνεί ότι είναι καλύτερα να ξοδέψουν χρήματα για να απολαύσουν τη ζωή τώρα από το να τα αποταμιεύσουν για τη συνταξιοδότηση.1

Έχει να κάνει με την προσωπικότητα μας. Υπάρχει ακόμη και ένα φανταχτερό όνομα για αυτό που χρησιμοποιείται στην οικονομική συμπεριφορά: χρονική έκπτωση (temporal discounting). Επομένως, πρέπει να είναι αλήθεια.

Ο μελλοντικός μας εαυτός θα μας έλεγε ότι μπορούμε να εξελιχθούμε και να σκεφτούμε πιο μακροπρόθεσμα. Υπάρχουν όμως και πολιτιστικές επιρροές που πρέπει να ληφθούν υπόψη. 

Εδώ και τώρα ο πειρασμός είναι παντού

Οι Millennials είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας γενιάς που τα θέλει όλα τώρα. Οι γεννημένοι μεταξύ του 1980 και του 2000, είναι η πρώτη γενιά ψηφιακών αυτόχθονων, με πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται με το πάτημα ενός κουμπιού ή το πλήκτρο μιας οθόνης.

Επομένως, από τη μία πλευρά έχουν έναν κόσμο οικονομικών πληροφοριών, εκπαίδευσης και συμβουλευτικής στα χέρια τους, και από την άλλη, υπάρχει η πίεση να συγκρίνουν, να αντιγράψουν και να συναγωνιστούν με όλα όσα βλέπουν μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: 

  • άψογες selfie
  • καλύτερες διακοπές
  • πιο έξυπνα κινητά
  • ρούχα σχεδιαστών
  • βελτιωμένα καλλυντικά
  • ταχύτερα παιχνίδια
  • καλύτερα αυτοκίνητα 
  • extreme σπορ

 

Έχοντας ενηλικιωθεί  κάτω από τη σκιά   της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης σε μια εποχή χαμηλών μισθών και πολύ χαμηλών επιτοκίων, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε ότι είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν να ξοδέψουν παρά να αποταμιεύσουν. Και φυσικά, δεν είναι οι μόνοι. 

Ο εγκέφαλος της μακροπρόθεσμης ικανοποίησης σκέφτεται ένα πράγμα...

Δεν είναι σαν ότι δεν είμαστε ρυθμισμένοι για το δυνητικό οικονομικό μας μέλλον. Η προοπτική γήρανσης του πληθυσμού, η αύξηση του κόστους υγειονομικής περίθαλψης και τα μακροπρόθεσμα χαμηλά επιτόκια είναι όλα τους  πράγματα που βρίσκονται στο ραντάρ μας. 

Το 71% των ατόμων ενεργούς ηλικίας πιστεύουν ότι στο μέλλον οι συνταξιούχοι θα πρέπει να δαπανούν περισσότερα για το κόστος υγειονομικής περίθαλψης.

Το 74% των ατόμων ενεργούς ηλικίας πιστεύουν ότι τα επίπεδα εθνικού χρέους σημαίνουν ότι θα υπάρχει μικρότερη στήριξη για τους ηλικιωμένους.

Το 53% των ατόμων ενεργούς ηλικίας πιστεύουν ότι τα χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι θα πρέπει να εργάζονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.1

…αλλά ο εγκέφαλος της βραχυπρόθεσμης ικανοποίησης σκέφτεται κάτι άλλο

Τελικά, δεν είναι η έλλειψη εκπαίδευσης, πληροφοριών ή επαγγελματικών συμβουλών που μας κρατάνε πίσω. Εμείς είμαστε. Και η συνήθεια του βραχυπρόθεσμου τρόπου σκέψης μας το κάνει πολύ προσωπικό. 

Επειδή το βρίσκουμε δύσκολο να μοιραζόμαστε τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας για τα χρήματα, είναι εύκολο να χάσουμε την προοπτική και να αναπτύξουμε μια μονομερή άποψη των οικονομικών μας. 

Μερικοί άνθρωποι ντρέπονται, πιστεύοντας ότι οι φίλοι τους στα Κοινωνικά Δίκτυα είναι απεριόριστα πιο πλούσιοι, πιο ευτυχισμένοι και πιο επιτυχημένοι σε σχέση με αυτούς. Μερικοί αισθάνονται αποκομμένοι, καθώς σκέφτονται ότι οι άλλοι κάνουν επενδύσεις για το μέλλον τους, ενώ εκείνοι όχι. Άλλοι φοβούνται να αλλάξουν τα δεδομένα τους, θεωρώντας τις νέες ευκαιρίες πιο πολύ σαν απειλή  παρά σαν κάτι το ενδιαφέρον.

Είναι πιο εύκολο να πιστέψουμε τις δικαιολογίες μας παρά να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;

«Ο μπαμπάς μου δεν μου μίλησε ποτέ για τον οικονομικό προγραμματισμό, οπότε δεν είναι για μένα.»

«Ξεκίνησα ένα πρόγραμμα συνταξιοδότησης, αλλά χρειάζομαι περισσότερα χρήματα για τα παιδιά μου.»

«Είμαι πολύ απασχολημένος για να το κάνω τώρα, αλλά θα μιλήσω σε κάποιον για αυτό αργότερα.»

«Είναι βαρετό και θα προτιμούσα να δω τηλεόραση ή να ασχοληθώ με κάτι άλλο.» 

Τα οφέλη του χρήματος

Δικαιολογίες, δικαιολογίες. Εάν μπορέσετε να σταματήσετε τις δικαιολογίες,  θα αρχίσετε να απολαμβάνετε τα πλεονεκτήματα που συνοδεύουν τη συζήτηση και την ενασχόληση με τα οικονομικά σας  για το μέλλον. 

Και δεν μιλάμε μόνο για οικονομικά, αλλά και για προσωπικά οφέλη.

  • Επιτύχετε τους στόχους σας
    Μόλις σταματήσετε να ανησυχείτε για το αν μπορείτε να συμβαδίσετε με τους στόχους ζωής των άλλων, θα μπορέσετε πραγματικά να επικεντρωθείτε στους δικούς σας. Από τις περιπέτειες διακοπών έως τις νέες επιχειρηματικές προσπάθειες: μόλις καταλάβετε τι θέλετε, θα μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα οικονομικό πρόγραμμα για να το υλοποιήσετε.
  • Μειώστε τα επίπεδα άγχους σας
    Όταν καταπιέζεστε, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει τεράστιο άγχος μακροπρόθεσμα. Ειδικά όταν πρόκειται για τα οικονομικά σας. Με την αποκάλυψη στοιχείων και την ενασχόληση με το οικονομικό περιεχόμενο, όλα είναι μπροστά σας, πραγματικά και διαχειρίσιμα: και ανακουφίζεστε από την πίεση από κάθε άποψη. 
  • Βελτιώστε τις σχέσεις σας
    Τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι καλύτερα όταν είναι κοινά και το οικονομικό σας σχέδιο δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν μοιράζεστε τα οικονομικά σας με το άλλο σας μισό, δεν υπάρχει χώρος για παρεξηγήσεις. Θα επωφεληθείτε από μια άλλη προοπτική και θα είστε σε θέση να λαμβάνετε ενημερωμένες αποφάσεις σχετικά με το τι θέλετε και οι δύο.
  • Μάθετε από τους άλλους
    Υπάρχουν διάφορες συμβουλές και τεχνικές αποταμίευσης και επένδυσης που σας περιμένουν. Όσο περισσότερο μιλάτε για οικονομικά θέματα με την οικογένεια, τους φίλους, τα φόρουμ και τους επαγγελματίες του οικονομικού τομέα, τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα έχετε να μοιραστείτε/ανταλλάξετε πληροφορίες και να μάθετε από άλλους. 

    Γνωρίζουμε ότι οι επενδύσεις δεν είναι για όλους. Υπάρχουν αμοιβές και ρίσκο, γεγονός που σημαίνει ότι ενδέχεται να μην πάρετε πίσω το ποσό που τοποθετείτε. Ωστόσο, παρά το γεγονός αυτό, είναι ένας τρόπος για να αποκτήσουν τα χρήματά σας την καλύτερη δυνατή ανάπτυξη. Αν γνωρίζετε κάποιον που επενδύει, γιατί δεν τον ρωτάτε πώς ξεκίνησε;

Τρόποι έναρξης της μακροχρόνιας σχέσης με τα οικονομικά σας

Όπως κάθε πρώτη φορά, η πρώτη κίνηση στα μακροπρόθεσμα οικονομικά σας μπορεί να είναι μια δύσκολη και αμήχανη στιγμή. Μην ανησυχείτε, ο μελλοντικός σας εαυτός θα σας ενθαρρύνει. Εδώ θα βρείτε υπηρεσίες, εφαρμογές και εργαλεία για να «σπάσετε τον πάγο» και να ξεκινήσετε τη συζήτηση σχετικά με την αποταμίευση και την επένδυση.

Λάβετε μερικές οικονομικές συμβουλές

Αν δεν είστε σίγουροι πώς και πού να επενδύσετε τα χρήματά σας, ένας αξιόπιστος χρηματοοικονομικός σύμβουλος θα μπορούσε να είναι ένας καλός τρόπος για να ξεκινήσετε. Με την HSBC Ελλάδας, θα έχετε το ίδιο επίπεδο ποιότητας, είτε επιλέγετε την τηλεφωνική ή τη δια ζώσης υπηρεσία μας.

Ιδανικό για εσάς που αναζητάτε υποστήριξη και εμπιστευτικότητα

Δημιουργήστε το δικό σας οικονομικό σχέδιο δράσης

Κάντε τον εαυτό σας να αισθανθεί στο μέλλον υπερήφανος δημιουργώντας ένα σχέδιο δράσης για να κάνετε  τα οικονομικά σας πιο ξεκάθαρα και απλά. Θα σας βοηθήσει να καταλάβετε πως «δουλεύουν» τα χρήματά σας για εσάς τώρα και από πού μπορεί να αυξηθούν στο μέλλον.

Ιδανικό για εκείνους που κάνουν τα σχέδιά τους τώρα ώστε να μην έχουν  άγχος στο μέλλον

Κορυφαία συμβουλή. Ξεκινήστε κάνοντας έναν μηνιαίο προϋπολογισμό για να δείτε  πόσα χρήματα μπορείτε να αποταμιεύσετε.

Αξιοποιήστε τους διαδικτυακούς υπολογιστές

Εύκολη πρόσβαση και δωρεάν χρήση: θα βρείτε διαδικτυακούς υπολογιστές για τα πάντα, από αποταμίευση και επενδύσεις έως επιτόκια και προγραμματισμό συνταξιοδότησης.

Ιδανικό για: γρήγορη εξέταση των επιλογών σας

Κορυφαία συμβουλή. Δοκιμάστε τον υπολογιστή ανάπτυξης περιουσίας μας για να δείτε επενδυτικές δυνατότητες των χρημάτων σας.

Λοιπόν, τι νομίζετε;

Ο μελλοντικός εαυτός σας ανυπομονεί να μάθει τι θα κάνετε στη συνέχεια. Είστε έτοιμοι να κάνετε την κίνηση και να απομακρυνθείτε από την άμεση ικανοποίηση για να προχωρήσετε με αυτοπεποίθηση στη μακροπρόθεσμη ικανοποίηση; Και μην ανησυχείτε αν έχετε ένα ή δύο προβλήματα στον δρόμο σας, έχετε την καλύτερη ομάδα να σας υποστηρίζει και να σας προωθεί.

1 Έρευνα που ανατέθηκε από την OnePoll. Το μέγεθος του δείγματος ήταν 2.000 ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο που κυμαίνονταν από 18 έως 55+. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε μεταξύ 11 και 14 Ιουνίου 2021 διαδικτυακά. Τα στοιχεία έχουν σταθμιστεί και είναι αντιπροσωπευτικά όλων των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου (ηλικίας 18+).

Σημαντικές Πληροφορίες

Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC Continental Europe, Greece δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.

ΟΙ Ο.Σ.Ε.Κ.Α ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Copyright HSBC Continental Europe 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος του παρόντος κειμένου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί, να αποθηκευτεί σε σύστημα, από το οποίο μπορεί να ανακτηθεί, ή να διαβιβαστεί, σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, μαγνητοφώνησης, ή άλλο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας HSBC Continental Europe.

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Εξερευνήστε τον οδηγό μας για να ξεκινήσετε το επενδυτικό σας ταξίδι.
Απολαύστε άνεση και οικονομική ασφάλεια στα "χρυσά" σας χρόνια.
Έλεγχος γεγονότων μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις επενδύσεις.