Top of the content

Λίστα ελέγχου για τον προγραμματισμό της συνταξιοδότησής σας

Tην συνταξιοδότηση σας μπορείτε να την σκέφτεστε από νωρίς. Για  να φτάσετε εκεί σε καλή οικονομική κατάσταση χρειάζεται κάποιος σχεδιασμός.

Θα βρείτε πολλές χρήσιμες συμβουλές και πληροφορίες σε αυτόν τον οδηγό. Αλλά το μόνο που δεν θα βρείτε είναι ένας μαγικός στόχος αποταμίευσης. Δεν πρόκειται να σας πούμε να αποταμιεύσετε X€ ή Y% μηνιαίως. Αλλά θα  σας πούμε να αποταμιεύετε όσο περισσότερο μπορείτε.

Ο μηνιαίος προϋπολογισμός σας εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο που εξισορροπείτε την εργασία και τα οικονομικά σας - αυτός θα μπορούσε να είναι αρκετά διαφορετικός από αυτόν της οικογένειάς σας, των φίλων σας και εκείνων που συναντάτε στον δρόμο σας. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι αυτό που επιλέγετε να κάνετε με τα χρήματα που σας περισσεύουν κάθε μήνα. 

Εδώ θα βρείτε μια λίστα ελέγχου ανά δεκαετία, για το πώς θα μπορούσατε να κάνετε αυτά τα χρήματα που περισσεύουν να λειτουργήσουν πιο έξυπνα και πιο αποδοτικά για το μέλλον σας.

Η δεκαετία των 20: η δεκαετία των συνετών αρχάριων

Η δεκαετία των 20 είναι η εποχή της οικονομικής ελευθερίας. Είναι η εποχή που κάνετε το πρώτο βήμα στη σταδιοδρομία σας και βιώνετε τη δύναμη που έρχεται με το πραγματικό δυναμικό εισοδήματος (και δαπανών). Σε αυτό το στάδιο, η συνταξιοδότηση είναι πιθανώς πολύ μακριά. Αλλά εδώ είναι το θέμα: όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να αποταμιεύετε τόσο καλύτερα. 

Δεν έχει σημασία αν έχετε πλήρη ή μερική απασχόληση, αν είστε αυτοαπασχολούμενοι ή εργάζεστε με ευελιξία εδώ και εκεί. Ο μελλοντικός εαυτός σας θα αισθάνεται ασφάλεια, αν είστε αρκετά έξυπνοι για να προπορευτείτε του παιχνιδιού.  

Τι θα μπορούσα να κάνω;

  • Δουλέψτε πάνω στον μηνιαίο προϋπολογισμό σας, ώστε να γνωρίζετε πόσα χρήματα μπορείτε να αποταμιεύσετε.
  • Αν υπάρχει διαθέσιμο, βεβαιωθείτε ότι έχετε εγγραφεί αυτόματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα της εταιρείας σας για να αξιοποιήσετε στο έπακρο τις τυχόν αντίστοιχες συνεισφορές (άλλως «δωρεάν χρήματα») που προέρχονται από τον εργοδότη σας.
  • Δημιουργήστε ένα ταμείο αποταμίευσης ή επενδύσεων: μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά ποσά και να προσθέσετε περισσότερα αργότερα, αλλά όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο πιο σύντομα θα αρχίσετε να κερδίζετε τόκους επί των τόκων σας.
      

Το «μυστικό» των 20: παρακολουθήστε τις δαπάνες και αποταμιεύστε όσο μπορείτε. 

Η δεκαετία των 30: η δεκαετία της σοβαρής αποταμίευσης

Η δεκαετία των 30 συνεχίζει αυτό που ξεκινήσατε. Και αν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε. Ας ελπίσουμε ότι θα είστε στην ευχάριστη θέση να κερδίζετε περισσότερα επειδή ο μισθός σας έχει αυξηθεί με την εμπειρία σας. Παρακολουθήστε τα έξοδά σας: τα έξοδα ενοικίασης ή στεγαστικού δανείου καθώς και τις δαπάνες για διακοπές και για τα ενδιαφέροντά σας. Βεβαιωθείτε ότι δεν απορροφούν μεγαλύτερο κομμάτι του εισοδήματός σας από όσο χρειάζεται.

Ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας υπενθυμίζει να επικεντρωθείτε στην αποταμίευση για τη συνταξιοδότησή σας και να μη «πειράξετε»  οτιδήποτε άλλο εκτός από το ταμείο αποταμίευσης έκτακτης ανάγκης.

Τι θα μπορούσα να κάνω

Προσθέστε επιπλέον 1% στο ταμείο συνταξιοδότησής σας κάθε φορά που έχετε μια αύξηση μισθού και κάντε το πριν πάρετε την πρώτη σας πληρωμή, έτσι ώστε να μην αισθανθείτε την απώλεια.

Αποδεχτείτε τη νέα τεχνολογία και ενδιαφερθείτε πιο ενεργά για τα οικονομικά σας χρησιμοποιώντας εφαρμογές προϋπολογισμού, εφαρμογές σχεδιασμού συνταξιοδότησης και υπολογιστές συνταξιοδότησης.  

Το «μυστικό» των 30: μοιραστείτε την αύξηση του εισοδήματός σας με το συνταξιοδοτικό ταμείο σας.

Η δεκαετία των 40: η δεκαετία των ισχυρών παικτών

Η δεκαετία των 40 είναι μια ηλικία μεγάλου δυναμικού εισοδημάτων και δαπανών. Αν όλα είναι καλά, θα μπορούσατε να είστε στην κορυφή της καριέρας σας ή να την εξελίξετε ξεκινώντας τη δική σας επιχείρηση ή χαράζοντας μια νέα πορεία. Αν είστε τυχεροί, ενδέχεται να έχετε απαλλαχτεί από ένα στεγαστικό δάνειο και να έχετε ισορροπήσει τυχόν άλλα χρέη. Και αν δεν είστε εκεί που θέλετε να είστε, δεν είναι πολύ αργά. Αλλά τώρα είναι σίγουρα η ώρα να αντιμετωπίσετε σοβαρά τον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων σας.

Αυτή η οικονομικά ισχυρή περίοδος είναι επίσης κομβική καθώς η οικογένειά σας αρχίζει να μεγαλώνει και να απομακρύνεται. Ο μελλοντικός εαυτός σας θα σας ευχαριστήσει σίγουρα για τον απολογισμό και την επικαιροποίηση του οικονομικού σας σχεδίου. 

Τι θα μπορούσα να κάνω

  • Αν είστε πρόθυμοι να αναλάβετε κάποιον κίνδυνο, εξετάστε τις επενδύσεις, όπως μετοχές ή κεφάλαια ή ακόμα και περιουσιακά στοιχεία, ως άλλες μελλοντικές πηγές εισοδήματος για να βελτιώσετε τη συνταξιοδότησή σας. Να θυμάστε ότι όλες οι επενδύσεις φέρουν κάποιο κίνδυνο και η αξία τους μπορεί να πέσει κάτω από το ποσό που αρχικά επενδύσατε.
  • Δημιουργήστε ένα ξεχωριστό ταμείο αποταμίευσης ή επενδύσεων για το μέλλον της οικογένειάς σας έτσι ώστε να μπορείτε να βοηθήσετε με αγορά αυτοκίνητου, πανεπιστήμια και τις εξωτικές σας διακοπές χωρίς να βλάψετε το συνταξιοδοτικό σας ταμείο.

 

Το «μυστικό» των 40:  βάλτε στην άκρη / αποταμιεύστε κάθε σεντ που μπορείτε αλλιώς δεν κάνετε αρκετά.

Η δεκαετία των 50: η δεκαετία των οικονομικών

Η δεκαετία των 50 είναι αυτή όπου οι προηγουμένως μακρινοί στόχοι της συνταξιοδότησης αρχίζουν να εμφανίζονται στον ορίζοντα πολύ γρήγορα. Η φροντίδα της οικονομικής ευημερίας των κοντινών και αγαπημένων προσώπων σας δεν είναι πλέον η πρώτη σας προτεραιότητα. Αυτός είναι ο χρόνος όπου πρέπει να εστιάσετε στην ενίσχυση της αποταμίευσης. 

Ό, τι και αν κάνετε, μη μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε τώρα απλά επειδή είστε σχεδόν εκεί. Ειδικά αν κάτι σημαντικό στη ζωή σας έχει αλλάξει, όπως οικονομικές και συναισθηματικές πτώσεις ή αλλαγές σταδιοδρομίας και σχέσεων. 

Ο μελλοντικός εαυτός σας θα ανακουφιστεί γνωρίζοντας ότι υπάρχει κάτι για να προστατεύσει το συνταξιοδοτικό ταμείο για το οποίο δουλεύετε τόσο σκληρά σε περίπτωση που συμβεί κάτι.  

Τι θα μπορούσα να κάνω;

  • Βεβαιωθείτε ότι τα συνταξιοδοτικά ταμεία σας είναι σε καλή κατάσταση και εάν είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας έχετε κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα ένα διάλειμμα από την εργασία σας, συμπληρώστε τυχόν κενά στις συνταξιοδοτικές εισφορές σας.

 

Το «μυστικό» των 50: τροφοδοτήστε όσο περισσότερο μπορείτε το πρόγραμμα αποταμίευσης.  

Η δεκαετία των 60: η δεκαετία για να ζήσετε τη ζωή σας

Η δεκαετία των '60 δεν είναι σε καμία περίπτωση μια ηλικία όπου η ζωή που κάνατε μέχρι τότε σταματά και ξεκινά μια άλλη ζωή. Πρόκειται για μια σταδιακή μετάβαση και πρέπει να έχετε τον έλεγχο. Έτσι, αν δεν αισθάνεστε συναισθηματικά ή οικονομικά έτοιμοι να σταματήσετε να εργάζεστε, δεν χρειάζεται να το κάνετε. 

Η έρευνά μας δείχνει ότι 6 στους 10 εργαζομένους αναμένουν να συνεχίσουν να εργάζονται κατά τη διάρκεια της συνταξιοδότησης.1 Εάν κάνετε καλό προγραμματισμό, η συνταξιοδότηση μπορεί να είναι μια περίοδος ελευθερίας και περιπέτειας όπου μπορείτε να υλοποιήσετε τους στόχους σας. 

Ο μελλοντικός εαυτός σας ενδέχεται να μην είναι έτοιμος να πατήσει το κουμπί της επιβράδυνσης, οπότε έχετε ακόμη καιρό να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα και να προγραμματίσετε μια μακρά και χαρούμενη συνταξιοδότηση.

Τι θα μπορούσα να κάνω;

Υπολογίστε αν τα μέσα σας ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας με την κατάρτιση ενός προϋπολογισμού: καθορίστε τις οικογενειακές σας εξόδους, καθώς και πιο επιθυμητές δαπάνες (από διακοπές και χόμπι έως βαπτίσεις και Χριστούγεννα).

Μη διστάσετε να συνεχίσετε να εργάζεστε, αν έχετε τη δυνατότητα - ακόμη και μερικές ώρες ή περιστασιακά - αν αυτό σημαίνει ότι θα έχετε τον τρόπο ζωής που θέλετε κατά τη συνταξιοδότηση.  

Το «μυστικό» των 60: σφυγμομετρήστε τα οικονομικά σας.  

Προχωρήστε και μοιραστείτε την ευημερία

Μην ανησυχείτε, δεν σας προτείνουμε να μοιράσετε τα χρήματά σας. Αντ’ αυτού, σκεφτόμαστε πόσο υπέροχο θα ήταν αν μοιραζόσασταν τον πλούτο της γνώσης αυτού του οδηγού με κάποιον που μόλις ξεκινάει το ταξίδι συνταξιοδότησής του. 

Υπάρχει ένας κόσμος γεμάτος με παιδιά, εγγόνια και τα υπέροχα εγγόνια του γείτονα και ο μελλοντικός εαυτός τους ενδέχεται να εκτιμήσει αυτήν τη σκέψη...

Πηγή: HSBC, The Future of Retirement: Bridging the gap, 2018

Σημαντικές Πληροφορίες

Το παρόν έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή συμβουλή για την αγορά ή την πώληση καταθέσεων, χρεογράφων, αγαθών ή άλλων επενδυτικών προϊόντων ή υπηρεσιών ή επενδυτικής συμφωνίας. Η HSBC Continental Europe, Greece δεν συμβουλεύει με το παρόν, δεν δέχεται καμία υποχρέωση και δεν αναλαμβάνει οποιαδήποτε ευθύνη για την απόφαση του αναγνώστη που τυχόν βασίστηκε στην ενημέρωση αυτή.

ΟΙ Ο.Σ.Ε.Κ.Α ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

Copyright HSBC Continental Europe 2022. Με επιφύλαξη παντός δικαιώματος. Κανένα μέρος του παρόντος κειμένου δεν επιτρέπεται να αναπαραχθεί, να αποθηκευτεί σε σύστημα, από το οποίο μπορεί να ανακτηθεί, ή να διαβιβαστεί, σε οποιαδήποτε μορφή ή με οποιοδήποτε μέσο, ηλεκτρονικό, μηχανικό, φωτοτυπικό, μαγνητοφώνησης, ή άλλο χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια της εταιρείας HSBC Continental Europe.

Ίσως σας ενδιαφέρουν:

Εξερευνήστε τον οδηγό μας για να ξεκινήσετε το επενδυτικό σας ταξίδι.

Έλεγχος γεγονότων μερικές κοινές παρανοήσεις σχετικά με τις επενδύσεις.

 

Για μια επιτυχημένη επενδυτική στρατηγική, η κατανόηση του προσωπικού προφίλ κινδύνου είναι απαραίτητη.